Caminades

La Cabanassa – Sauto – Planès – Fontpedrosa

Aquest itinerari als paisatges molts variats ofereix combinar el viatge amb el Tren Groc, la caminada i el bany a Sant Tomàs.

4h30 / 10,5 km

situation

Situació

Fontpedrosa, a 70 km a l’oest de Perpinyà per la N116

parking

Aparcament
Fontpedrosa (prendre el tren i baixa a La Cabanassa)

en-chemin

A descobrir pel camí
Tren Groc, Pont  Gisclard, Banys de Sant Tomàs

PATRIMONI

Un tren com cap altre

El Tren Groc és una de les joies del patrimoni departamental. Posat en servei el 18 de juliol de 1910, el “canari”, tal com l’anomenen els habitants locals, circula a la línia més alta del ferrocarril sense rack de França.

Connecta Vilafranca de Conflent amb La tor de Querol i culmina a 1592 metres sobre el nivell del mar a l’estació de Bolquera- Eina.

Un curs sinuós, pendents al 60% … per dur a terme el treball, els dissenyadors de la línia havien de desplegar tresors d’enginy. I construir no menys de set-centes obres d’art. Incloent el famós pont  Gisclard. Classificat com a monument històric des de 1997, va ser el primer pont penjat del món destinat a donar suportar el trànsit ferroviari.

Una veritable proesa tècnica.

 

ABALISAMENT

Groc

 

DIFICULTATS

Circuit d’itinerari (consultar els horaris del tren) i preveure diners

1 Des de l’estació de La Cabanassa, girar a la dreta cap al centre i prendre el carrer a mà esquerra (marcat en blanc i vermell del GR® 10). No creuar el petit pont a la dreta, però continuar enfront. Continuar pel camí que recorre tota la línia del ferrocarril i passar per sota del viaducte del tren. El camí es converteix en un camí. Agafar el pont i després arribar al Mas de la Cassanya.

2 Després de la masia, baixar per la dreta pel camí empinat, creuar el Tet pel pont de pedra i continuar pel camí que hi ha cap a la dreta. Passar a prop de l’estació de Planès, i després sota el pont del ferrocarril.

3 Just després del pont, girar a l’esquerra pel camí poc marcat que passa pel pont Gisclard. Continuar tot recte, deixant enrere dos camins a l’esquerra. Pujar lentament per arribar a un encreuament que domina la vall de la Riberola.

4 Baixar per la vall als banys d’aigua calenta de Sant Tomàs. Travessar el balneari, arribar a l’aparcament i anar a la dreta pels esglaons de formigó per trobar un camí ample. Continuar recte, deixant dues interseccions, a 800 m.

5 Baixar cap a l’esquerra pel camí sinuós. Tallar la D28, continuar pel camí oposat, passar el pont sobre el Tet i continuar per la D28 (amb compte!). A uns 300 metres bifurcar per la carretera de dreta, travessar Fontpedrosa, seguir  la N116 (amb compte! ) i prendre la segona carretera de l’esquerra per tornar a l’estació 6.