Caminades

L’Albera – La Roca d’Albera

Una excursió fàcil per descobrir, des del terrat de l’Albera, una de les panoràmiques més boniques de França.

1h30 / 6 km

situation

SITUACIÓ
Coll de l’Ullat, a 12 km a l’est de Portús per les  D71 i  D71A

parking

APARCAMENT
davant de la casa rural del Coll de l’Ullat

en-chemin

A DESCOBRIR PEL CAMÍ
Font La Reina de les Fonts, la pinassa centenària, mirador a l’estany de Figueres, pous de neu, faigs atrofiats i retorçats pel vent

PATRIMONI

Frontera i contraban al segle XIX

El Tractat dels Pirineus de 1659, que separa el Rosselló de la resta d’Espanya, no va interrompre l’estreta relació entre les persones dels dos costats de l’Albera. La frontera ha creat un intens contraban: el cafè, el sucre, el tabac i el “cotó”, amagat en els carros, també portats a l’esquena pels homes passen de Requesens pel Coll de l’Ullat o pel Neulós.

A partir de 1840, amb els problemes a Espanya, s’afegirà el tràfic d’armes i d’or a gran escala. Els combois es componen de quatre a sis persones, de vegades més. Les distàncies són curtes, els colls són baixos, els amagatalls són nombrosos.

El contraban afecta a tota la societat (muleters, camperols, pastors…) que constitueixen bandes encapçalades per un cap temut i admiradat de tots pel seu atreviment com Ramon Falipou Tocabens, el líder dels famosos “Trabucaires” que regnaven per les Alberes, Vallespir i l’Empordà.

ABALISAMENT

Blanc-vermell

 

DIFICULTATS

Senderisme a evitar amb forta tramuntana (+ 60 km / h), ja que la línia de cresta que condueix al cim està molt exposada al vent.

1 Des de l’aparcament, pujar per la ruta (GR-10) que comença en un angle a la dreta, entre l’edifici del refugi i la carretera (un magnífic bosc de pins larici centenars que refresca durant l’estiu).Un cop passat els pins larici, continuar l’ascens , recte, en un bosc de faigs on el pendentés important. Passar el roc Foirós del costat septentrional que us portarà cap a un bosc fronterer a la vora de boscos.

2 Deixar, per tant, a la plana d’esquerra del bosc i al vessant nord (vista clara sobre la conca de Figueres i els primers contraforts de les Garrotxes catalanes). La ruta surt del bosc, just abans la carretera de servei del relé de televisió, a l’alçada d’una clavilla.

3 El camí evita de prendres la carretera per trobar, per sobre a la dreta, la línia de cresta frontera totalment descoberta. Arribar ràpidament al Coll del Pou i al seu passatge fronterer (barrera desmuntable) amb el castell de Requesens destacat a la vall. > Es pot fer un petit recorregut agafant el camí costat Catalunya sud (10 minuts a peu) per descobrir un pou de neu molt ben restaurat (guions en el mapa).

4 Continuar pel camí, que està més o menys a prop de la cresta, per arribar al cim del Puig Neulós (vista panoràmica única, amb una perspectiva del Golf del Lleó que apareix a primera vista (només quan el temps és clar i sec), el Narbonès i la seva muntanya de la Clape, la caiguda del Massís central (pic de Nore i Caroux), i la muntanya Saint-Clair sobre Seta).

5 Baixar per la mateixa carretera que a l’anada.