Caminades

Argelers de la Marenda – Cotlliure- Portvendres

Entre el Racó ( municipi d’Argeles de la Marenda), Cotlliure i Portvendres, de les anses preservades a les ciutats fortificades, el camí de la costa condueix al descobriment de la Costa Vermella.

3 h / 10 km

situation

SITUACIÓ
El Racó, a 3km al sud-est d’Argelers de la Marenda per les D114 i D81

parking

PARQUING
De la sardana al Racó. A la tornada de Portvendres, utilitzeu les línies d’autobús a 1 €.

en-chemin

A DESCOBRIR PEL CAMÍ
Platja del Racó, anses preservades, municipis de Cotlliure i PortVendres, Castell reial, vista del Fort de Sant Elm i del molí d’oli de Cotlliure.

PATRIMONI

De la ciutat reial a l’estació costanera
Donada la seva posició estratègica al peu de les Alberes, Argelers de la Marenda  va beneficiar a l’edat mitjana d’un estatus particular. Aquí, no hi ha senyors petits. Fins a la Revolució, les diverses dinasties que regnaven al territori (Comtes-reis de Barcelona, ​​Rei de Mallorca,d’Espanya i de França) van triar d’exercir la seva autoritat directa sobre la ciutat. D’aquí el títol de “ciutat reial”. En aquest moment, l’interès principal d’Argelers va ser el seu paper de bloqueig en un eix comercial important. El passeig marítim encara era un pantà. L’estació costanera sortirà de terra només a partir de 1860, després de la plantació de la Pineda, que ha permès la neteja el litoral.

ABALISAMENT
Groc

DIFICULTATS
Diverses anses i el dic al peu del fort reial poden ser arrossegats per l’onatge en cas de fort vent marí o vent est.

1 De cara al mar, anar a la dreta gairebé al final de la platja, al llarg del passeig marítim. Anar a una placeta entre dues cases i pujar la rampa de l’asfalt a l’esquerra. A la part superior, seguir el marcatge. La ruta es converteix llavors en una cornisa, amb una sèrie de pujades i baixades d’escales, i després voreja el recinte d’un càmping.

2 Travesseu la platja de l’Ouille, després pujar al penya-segat per una escala. El camí passa per sota del Fort Carré de Cotlliure. Pujar cap a la dreta per a retrobar l’aparcament del fort.

3 Al camí del Pla de les Fourques, baixar al centre de Cotlliure. A la rotonda, anar en direcció contrària, a l’esquerra del carrer J. Ferry i, a continuació, a la dreta al carrer Berthelot. Guanyar els molls. Anar a l’esquerra cap a un pont. . > Possibilitat d’un viatge curt d’anar i tornar per visitar el passeig fins a l’església i el moll.

4 Travessar la passarel·la i agafar el dic que passa al peu del castell Reial (vista del fort de Sant Elm i del molí d’oli). Al llarg del litoral del’Ansa de la Belette.

5 Després del Centre de Submarinisme Internacional, pujar l’escala prop del restaurant La Balette. Seguir la carretera de l’esquerra (vorera a l’esquerra) fins a l’àrea del Pla de l’Oli.

6 Des de la plaça, baixar fins a una ansa i residències. Seguir les indicacions als carrerons (passem per sota d’una volta). A la sortida de l’urbanització, una rampa de formigó porta a la carretera; seguir-la fins a una rotonda. A l’esquerra cap a la Moresca.

7 A l’entrada de la Moresca, agafar el camí que puja per damunt de l’establiment, passar per davant d’un fort, primer des de l’esquerra i, a continuació, a la dreta. El marcat porta a una bateria antiga, en un promontori. Les ruïnes donen testimoni de la presència del port original de Portvendres.

8 Baixar a l’ansa de la Moresca abans de pujar per la muntanya. A la part superior, baixar a la zona del port. Per un carrer de la dreta, arribar als molls de Portvendres, després a la plaça de l’Obelisc (9).